Fibrer

Fibrer

Fibrer är egentligen kolhydrater i sin struktur, men till skillnad från vanliga kolhydrater kan våra kroppar kan inte bryta ner dem effektivt. Men om fibrer inte förser oss med någon direkt energi, betyder det då att de är värdelösa för oss? Absolut inte!

Fiberrik mat:
*Gör att vi tuggar maten mer
*Ger oss en högre mättnadskänsla
*Gör att blodsockret stiger långsammare
*Ger en bättre tarmfunktion
*Bidrar till att minska blodfetterna (kolesterolet)

Fibrer delas vanligen in i lösliga respektive olösliga fibrer. Vi behöver båda typerna och som tur är så innehåller de flesta frukter, grönsaker, fullkorn och baljväxter lite av varje.

Förutom att vara viktig föda för våra goda tarmbakterier så bidrar lösliga fibrer till att sänka kolesterolet. En förklaring till detta är att lösliga fibrer gärna binder till gallsyror och tar med dem ut via avföringen. Detta gör att levern måste producera ny gallsyra och för detta används kolesterol. Olösliga fibrer binder vätska och adderar volym till avföringen. Detta är bra för att reglera mag-tarmkanalens rörelse och påverkar hur fort födan rör sig genom systemet – som i sin tur kan bli avgörande för hur vi absorberar näring ur födan.

Den generella rekommendationen för en vuxen är 25-35 gram fibrer per dag. I praktiken betyder det att vi vid varje måltid bör försöka inkludera lite mer av fiberrika och lågprocessade livsmedel som:
*frukt, grönsaker, rotfrukter och fullkorn
*nötter och frön
*linser, bönor och baljväxter

Inga Kommentarer

Skicka En Kommentar