Frisk luft och naturligt dagsljus

Frisk luft och naturligt dagsljus

Två viktiga anledningar till att regelbundet vistas utomhus.

*Synkronisering av dygnsrytm
I våra ögon har vi en specifik typ av ljuskänsliga nervceller. När dessa nervceller uppfattar dagsljus överförs en signal till en liten del i hjärnans hypotalamus som kallas för dygnsrytmskärnan. Dygnsrytmskärnan skapar i sin tur en mängd neurala och hormonella aktiviteter som reglerar viktiga processer i kroppen, exempelvis sömn, vakenhet och metabolism.

Det krävs ljus av en specifik våglängd och hög intensitet för att stimulera dessa nervceller, vilket är orsaken till att denna reglering inte fungerar lika bra när vi sitter inne på våra kontor med lampan tänd. Intensiteten för vanlig rumsbelysning ligger mellan 300-500 lux, medan dagsljus kan variera mellan 1500 lux en molnig dag upp till 100 000 lux en solig dag.

Därför kan det vara fördelaktigt att försöka få in en promenad på 15-30 min runt lunchtid när dagsljuset är som starkast för att öka sin totala ljusexponeringen lite. Under den mörka årstiden kan det också vara en idé att införskaffa en dagsljuslampa att ha på skrivbordet som ett komplement till detta.

*D-vitaminproduktion
Nästan alla vävnader och celler i vår kropp har D-vitamin receptorer. Utan tillräcklig mängd D-vitamin kan vi inte effektivt absorbera kalcium ur vår kost. Kalcium är i sin tur viktigt för signaleringen mellan hjärnceller och för uppbyggnad av skelett och tänder.

D-vitamin bildas naturligt i kroppen när huden exponeras för solljusets UVB-strålar. På våra breddgrader står solen inte tillräckligt högt under vintermånaderna för att vi ska ka kunna bilda eget D-vitamin. Det kan därför vara en bra idé att ta D-vitamin som ett tillskott under denna period.

Under sommarmånaderna är rekommendationen samma som ovan – spendera 15-30 minuter utomhus runt lunchtid så kommer du att producera all D-vitamin du behöver. Som alltid är det viktigt att vara måttlig eftersom det finns en risk att bränna huden vid för hård och långvarig exponering, vilket har otvetydigt negativa effekter.

Inga Kommentarer

Skicka En Kommentar