Protein

Protein

Den som tränar har förmodligen inte missat att en hög andel protein i kosten är positivt för muskeltillväxt och återhämtning. Protein är också bra i sammanhang där vi försöker behålla eller gå ner i vikt, eftersom det kräver lite mer energi att smälta och ger en högre mättnadskänsla relativt andra makronutrienter. På grund av detta är det svårt att äta för mycket protein, även om det i praktiken är möjligt.

I matsmältningen bryts mer komplexa proteinstrukturer ner till sina enklare byggstenar – aminosyror – som i sin tur kan användas för att reparera skador eller bilda nya saker som kroppen behöver. De kan till exempel användas för att bilda:

💪Muskler
💀Skelett, leder, ligament
🦠Enzymer, antikroppar, mm.

Hur mycket protein behöver vi? Det beror på!
Proteinbehovet uppskattas ofta i ett antal g/kg kroppsvikt per dag. Lägre än 0,8g/kg kroppsvikt anses vara riskzonen för undernäring. En ung, stillasittande men allmänt frisk och välmående person i västvärlden kan förmodligen klara sig bra på ett relativt lågt intag.

Faktorer som ökar vårt proteinbehov är:
🏋️‍♀️Tungt fysiskt arbete eller frekvent, tung och intensiv träning
🤕Kroppsliga skador, sjukdomar eller återhämtning från kirurgiska ingrepp.
👴🏻Ålder (vi blir med åldern sämre på att absorbera protein och behöver därför ett högre intag)

Ett intag på 1.6-2.2g/kg per dag är den vedertagna rekommendationen för aktiva personer som vill bygga eller behålla muskler.

Måste vi då väga och mäta de exakta gramen? Förmodligen inte. De allra flesta kommer klara sig långt på en betydligt enklare rekommendation. Försök inkludera en portion av ett proteinrikt livsmedel vid varje måltid och gör den delen av tallriken större om du är mer aktiv. Fisk, kyckling, ägg, kött, tofu, linser och bönor är exempel på proteinrika livsmedel.

#totusfitness
#göteborg
#functionalfitness
#bästagängetbästahänget

Inga Kommentarer

Skicka En Kommentar